Bijzondere projecten in de Drentse natuur

Staatsbosbeheer beheert het groene erfgoed van Nederland; 273.000 ha natuur die ze beschermen, die je kunt beleven en die ze samen met en voor anderen duurzaam benutten. Het zit in hun natuur. Zo ook bij Martijn Harms, Boswachter op de Hondsrug. Hij vertelt over bijzondere recente projecten en over zijn liefde voor het bos.

De Hondsrug

Omringd door oneindige heidevelden, dichte bossen en uitgestrekte veengebieden en op de flank van het unieke historische natuurgebied de Hondsrug geniet je van weergaloze vergezichten. Een gebied dat dateert uit de vroege IJstijd en sinds 2013 de bijzondere status van UNESCO Global Geopark heeft. Hiermee staat de Hondsrug als één van de weinige plekken in Nederland op de prestigieuze werelderfgoedlijst van UNESCO en behoort het tot de selecte groep van 120 geoparken in de wereld.

De Hondsrug is een langgerekte zandrug die van Emmen tot aan Groningen loopt en is daarmee één van de hoogste gedeeltes van Drenthe. Als je hier een wandeling maakt over het Boomkroonpad, loop je letterlijk tussen de toppen van de bomen door. De Hondsrug is niet alleen prachtig, maar het biedt ook verschillende activiteiten en excursies aan voor jong en oud. Martijn Harms is Boswachter en kent het gebied door en door. Vanuit zijn functie is hij regelmatig betrokken bij activiteiten op de Hondsrug, waaronder de Pixi en het Sabeltandtijgerspoor. We vroegen hem ernaar. Lees mee wat hij vertelde.

Het Sabeltandtijgerspoor, dat klinkt gaaf! Wat is het?

“Het is een belevingsroute van 2,5 km voor kinderen. Een spannende wandelroute om te springen, klimmen en balanceren. Onderweg speel je spannende games met een bijbehorende app en VR-bril. Zo kun je bijvoorbeeld ontdekken of je slimmer, sterker of sneller bent dan de sabeltandtijger. Het is leerzaam; kinderen leren onder andere hoe ver een tijger springt en hoe het er in de ijstijd uitzag. Vanaf de herfstvakantie is de route open en we kregen al direct enthousiaste reacties. Het is qua afstand goed te doen - ook voor de kleintjes - en het is vrij toegankelijk. Heel laagdrempelig dus! Het maakt niet uit waar je start met de route. Dat kan ook in de ‘achtertuin’ van Familieresort PUUR Exloo.”

Pixi | Pad van flonkeringen. Dat klinkt bijna magisch.

“Het is inderdaad pure beleving! De Pixi is een ervaring waar kunst, techniek en natuur samenkomen. Een lichtkunstwerk geïnspireerd door bestaande patronen in de natuur: de groepsintelligentie van een zwerm spreeuwen of vuurvliegjes. Kleine lichtjes wijzen je als een speurtocht de weg. Het kunstwerk Pixi is ontwikkeld door het kunstenaarscollectief WERC uit Groningen, gesteund door Provincie Drenthe. Zij zochten een locatie voor dit bijzondere project en kwamen uit bij het Boomkroonpad. Bij Staatsbosbeheer hanteren wij ‘de drie B’s’: Beschermen, Beleven en Benutten. Dit project sluit zeker bij de 2de B goed aan. Maar die eerste B houden wij natuurlijk ook maar al te goed in acht; zo hebben wij heel kritisch gekeken naar de periode waarin dit project draait en rekening gehouden met dassen, reeën en vleermuizen. Deze digitale organismes (dat is in feite wat pixi’s zijn) zijn flonkeringen. Het geeft zeker geen disco effect en geeft dus niet te veel storing of overlast in de natuur. Er is per keer slechts een beperkt aantal mensen dat kan deelnemen en we werken bewust met tijdsloten. Vanaf januari kunnen de bosuilen al eieren hebben, dus dan stopt het project. We willen de natuur niet verstoren.”

De slogan van Staatsbosbeheer is ‘Het zit in onze natuur’. Dat is bij jou ook echt het geval hè?

“Ik ben in mijn vak de schakel tussen mens en natuur. Ik zet mij in om te borgen, dat we optimaal van de natuur genieten, zónder het schade toe te brengen. Ik doe dit al 22 jaar. Mijn vader deed dit ook en ik wist al vanaf de basisschool dat ik Boswachter wilde worden. Ik kwam hier op mijn 16de terecht via het Leerlingstelsel. Op mijn 17de had ik hier mijn eerste baan en sindsdien heb ik hier gewerkt en verder geleerd. Ik ken het bos door en door. Als je hier verdwaalt en mij zou bellen en vertellen wat je om je heen ziet, dan begeleid ik je er aan de telefoon vlekkeloos doorheen.”

Hoe geef jij je liefde voor het bos door aan je kinderen?

“Mijn kinderen zijn 3 en 4,5 jaar oud. De oudste gaat regelmatig met mij mee als ik in het weekend routes verken. Als ik een excursie voorbereid, dan neem ik haar mee en kijken we onderweg naar de reeën. Daar genieten we beiden van. De jongste gaat nog niet naar school, maar zit op een opvang waar veel aandacht is voor de natuur. Ook met slecht weer gaan ze naar buiten met de kinderen. Regenpakje aan, laarzen aan en lekker vies worden!”

Ook in je vrije tijd heb je iets met hout…

“Klopt! Ik doe aan Timbersport. Dat is een competitie houthakken. Deze sport heeft haar wortels in Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en de VS. Om uit te zoeken wie de beste houthakker van het dorp was, vonden er van oudsher al wedstrijden plaats. Uit die krachtmetingen is in de loop der jaren een professionele competitie op hoog sportief niveau gegroeid. Ik maak deel uit van het Nederlandse team. Ik hoop ooit nog naar Australië te kunnen, waar een 12-daagse strijd gevoerd wordt in een vol stadion met publiek. Dat is nog een droom van mij, om daar aan deel te kunnen nemen. In mei start de competitie weer. Nu staat het houthakken even op een laag pitje. We hebben hier 5,5 duizend hectare natuurgebied met heel veel bezoekers. Ik heb genoeg te doen dus! ;)”

Nieuwsgierig naar de Hondsrug? Ga terug naar de basis, ontdek je Oerinstinct op de website van Drenthe en kom naar deze prachtige Provincie.

Molen de Wachter op 30 min rijden vanaf Puur Exloo ligt molen de Wachter met museum naastgelegen. Ruim 180 vrijwilligers zorgen er voor dat Museum De Wachter en alles wat daarbij hoort wordt onderhouden en gerund. Zij zorgen ervoor dat alles beweegt en in werking is te zien. Het is een museum waar de molen een onderdeel van is. Maar het zou ook zomaar stoommuseum, ambachtenmuseum of verzamelmuseum kunnen heten.

Wandelen en beklim De Brandtoren De Poolshoogte is een heuvel met uitkijktoren aan de Boswachter Meelkerlaan in boswachterij Odoorn. Beklim zelf de brandtoren! En geniet van een fantastisch uitzicht over de wijde omgeving. Geniet na de klim van een kop koffie of lunch op het terras van het restaurant.

Vestingstadje Bourtange op 30 min rijden vanaf Puur Exloo ligt het vestingstadje Bourtange. Vlakbij de Duitse grens, in het prachtige Westerwolde (Zuidoost Groningen), ligt de Vesting Bourtange. Een uniek historisch verdedigingswerk dat zijn gelijke niet kent. Heden en verleden gaan perfect samen in deze kleine, sfeervolle vestingstad. Toen we in de herfstvakantie Bourtange bezochten was het Keltische feest Samhain in volle gang. Samhain is een van de oudste feesten, het wordt al duizenden jaren gevierd. Voor de Kelten was dit ook het begin van het nieuwe jaar.

Eko tours Boek een van de excursies van EKO-tours, waarbij je met elektrische terreinwagens de natuur in gaat. Avontuurlijk, informatief en leuk! Of verkend de omgeving met een elektrische chopper.

Orvelte op 25 min van Puur Exloo ligt het museumdorp Orvelte. In het levendige monumentendorp Orvelte - waar mensen gewoon wonen en werken - beleeft u de geschiedenis aan den lijve. Ga mee op reis en beleef Orvelte zelf! In Drenthe, staan prachtige, rietgedekte Saksische boerderijen en andere rustieke gebouwen. Mooi om langs te wandelen, maar nog leuker om ook eens van binnen te bekijken. Bij een aantal van de boerderijen bent u van harte welkom!

Kamp Westerbork op 30 min van Puur Exloo ligt het voormalig concentratiekamp Westerbork. De geschiedenis van kamp Westerbork is vooral bekend vanwege de jaren 1942-1945. Het kamp werd echter al in 1939 gebouwd als vluchtelingenkamp. Tot de afbraak in 1971 is het kamp nagenoeg voortdurend in gebruik geweest.

Hunebedcentrum Borger op 15 min rijden vanaf Puur Exloo bevindt zich Borger de hunebedhoofdstad van Nederland met het prachtige Hunebedcentrum! Een bijzonder museum in een bijzonder gebouw. Het startpunt van een onvergetelijke reis naar de prehistorie. Wat zijn hunebedden eigenlijk? Zo’n 150.000 jaar geleden tijdens de voorlaatste IJstijd werden megalieten (grote zwerfkeien) vanuit Scandinavië meegevoerd. Zo’n 5000 jaar geleden vestigden zich de eerste boeren in Drenthe. Dit zogenaamde Trechterbekervolk hebben de enorme keien gebruikt om collectieve grafkamers te bouwen. Ze groeven waarschijnlijk een diepe kuil waarin ze de staande stenen rechtop zetten. Daarna werd met de hulp van rollende boomstammen de deksteen op zijn plaats gelegd. Daarna werd het zand onder de deksteen weer weggegraven zodat de vorm van het hunebed zoals die nog altijd zichtbaar is, ontstond. Onder het hunebed werden tot wel veertig overledenen, samen met potten, sieraden, gereedschappen en wapens begraven. Opgravingen hebben ons veel over dit oeroude volk geleerd.

Ontdek Wildlands op 15 min vanaf Puur Exloo ligt Wildlands Emmen. WILDLANDS bestaat uit drie werelddelen: Nortica Loop in deze ijskoude wereld tussen de pinguïns en sta neus aan neus met ijsberen. Serenga Stap in de wereld van de zinderende hitte. Hier loop je tussen de moeraswallabies en nandoes in het nieuwe doorloopgebied en bekijk je de leeuwen en hun spelende welpen op de Leeuwenberg. Ga vervolgens op safari met een truck over de savanne en ontmoet giraffes, zebra's, gnoes, struisvogels en neushoorns. Jungola In deze jungle spot je tientallen tropische vogels, ringstaartmaki's, slingerapen en gibbons. Varend over de Rimbula River kom je langs een olifantenkudde.

Bron: Fokkebok