Veelgestelde vragen

Meer weten over de ins en outs van het kopen van een vakantievilla? U bent niet de enige! We hebben daarom een aantal veelgestelde vragen op een rijtje gezet. Staat uw vraag er niet bij? Mail of bel ons gerust. We helpen u graag.

Algemeen

Een recreatiewoning is een woning waar niet permanent gewoond mag worden. Deze maakt doorgaans deel uit van een recreatiepark.

Nee, een recreatiewoning heeft de bestemming recreëren. Dit betekent dat deze woning alleen bedoeld is voor recreatie en dat permanente bewoning niet toegestaan is.

Bijvoorbeeld of de vakantiewoning op eigen grond staat, of er een verhuurcontract overgenomen moet worden en of er een limiet aan eigen gebruik geldt. Bij bestaande bouw moet er overdrachtsbelasting betaald worden.

De redenen lopen uiteen. Er zijn kopers die een tweede woning aanschaffen voor eigen gebruik en puur voor plezier voor henzelf en voor hun familie. Anderen combineren het genot van de vakantiewoning met het deels verhuren van het object. Tenslotte zijn er beleggers die een recreatiewoning kopen uitsluitend voor het rendement.

De combinatie van een luxe eigen recreatiewoning, een interessante jaarlijkse huuropbrengst en diverse fiscale voordelen is bijzonder aantrekkelijk. De locatie bepaalt voor een groot deel het succes van de investering.

Beide is mogelijk. Bij de projecten van Kontour Vastgoed betreft het altijd eigen grond.

Investeren

Per project/villatype vertellen we u hier graag meer over. In alle gevallen is het verstandig een fiscalist te raadplegen voor een advies en berekening op maat, omdat het sterk afhankelijk is van de persoonlijke situatie.

Traditionele bouw, gebruik van kwaliteitsmaterialen, luxe, warmtepomp en zonnepanelen (bouwen volgens BENG) zijn allemaal belangrijke aspecten. In deze blog leest u meer over welke aspecten zorgen voor een waardevaste investering.

Het AFM is een zelfstandig bestuursorgaan dat toezicht houdt op de financiële markten en pensioenfondsen. Beleggingen boven de €50.000 vallen dit buiten het toezicht van de AFM.

De koopsom, de kosten van het interieurpakket en de btw. Daarnaast maakt u kosten voor de notaris indien er sprake is van een hypotheek.

Er zijn geen voorwaarden over wie de woning te koop aanbiedt, maar bij verhuur is de koper verplicht het verhuurcontract over te nemen voor de afgesproken periode.

Jazeker, wij helpen u hier graag bij.

Verhuur

Kiest u voor verhuur van uw vakantievilla, dan bent u verplicht deze voor verhuur aan te bieden via de aangesloten verhuurmaatschappij van het park.

Nee, een recreatiewoning heeft de bestemming recreëren. Dit betekent dat deze woning alleen bedoeld is voor recreatie en dat permanente bewoning niet toegestaan is.

Kontour Vastgoed ontwikkelt zowel vakantievilla’s voor eigen gebruik als voor een combinatie van eigen gebruik en verhuur. Wij vertellen u graag meer over de mogelijkheden per villatype/project.

U dient rekening te houden met omzetbelasting. U kunt de btw over de kosten die u maakt terugvorderen. De btw die u ontvangt over de huurinkomsten dient u af te dragen.

De redenen lopen uiteen. Er zijn kopers die een tweede woning aanschaffen voor eigen gebruik en puur voor plezier voor henzelf en voor hun familie. Anderen combineren het genot van de vakantiewoning met het deels verhuren van het object. Tenslotte zijn er beleggers die een recreatiewoning kopen uitsluitend voor het rendement.

Dat kan; in het contract met de verhuurmaatschappij is opgenomen of er een limiet van toepassing is. Ongeveer 10% per jaar eigen gebruik is belastingvrij.

Financiering

Een financiering voor een vakantiewoning afsluiten werkt anders dan die van een reguliere woning. Wij hebben goede contacten met een financieringsadviseur op dit gebied en brengen u graag met deze specialist in contact.

Bij de aankoop van een vakantiewoning voor eigen gebruik, kan maximaal 90% van de marktwaarde (op basis van taxatie) gefinancierd worden. Bij verhuurplicht kan 75% maximaal van de marktwaarde in verhuurde staat gefinancierd worden.

Oostenrijk

Een UID nummer is een Oostenrijks BTW nummer. Dit nummer heeft u nodig om de Oostenrijkse btw terug te kunnen vragen. Een BTW nummer kunt u aanvragen bij het Oostenrijkse Finanzamt wanneer u uw appartement voor verhuur aanbiedt. Op dat moment wordt u beschouwd als ondernemer en kunt u de btw over de aankoopprijs terugvragen.

Zodra u de koopovereenkomst tekent machtigt u de Steuerberater om een UID nummer voor aan te vragen indien u nog geen UID nummer heeft. Indien u al wel een UID nummer heeft, kan uw eigen Steuerberater de Oostenrijkse btw voor u terugvorderen. Een indicatie van de kosten hiervoor zijn eenmalig € 1.500,- exclusief btw. Van de Steuerberater in Oostenrijk ontvangt u een factuur voor deze kosten. Elk kwartaal zal de Steuerberater de BTW voor u terugvragen bij de Oostenrijkse belastingdienst. Een indicatie van deze kosten zijn € 900,= exclusief btw per jaar. Van de Steuerberater in Oostenrijk ontvangt u jaarlijks een factuur voor deze kosten.

De volgende voorwaarden worden door het Finanzamt gestelt aan de btw-teruggave: 1. Verplichte verhuur van uw appartement van minimaal 20 jaar om volledige btw-voordeel te behalen. 2. De eigenaar van het appartement heeft geen recht op btw-voordeel over de periode van eigen gebruik van de woning. Dit wordt jaarlijks herzien op basis van het eigen gebruik ten opzichte van de werkelijk verhuurde weken. 3. Over de periode dat de vakantiewoning in uw bezit is geweest, moet fiscale winst gerealiseerd zijn. Anders beschouwt het Finanzamt het bezit als zogenaamde ‘Liebhaberei’ en dient de btw op de aankoopkosten terugbetaald te worden.

Wanneer u binnen twintig jaar uw appartement verkoopt en blijkt dat over de gehele periode dat het appartement in uw bezit was er geen positief resultaat te zijn behaald met de verhuur van uw appartement, dan moet u deze btw terug betalen. Fiscaal gezien wordt u dan niet meer gezien als ondernemer, maar slechts als huizenbezitter die het appartement voor eigen plezier in gebruik had, als Liebhaber. De Btw-terugbetaling vindt vrijwel altijd plaats onder verstrekking van een voorlopig besluit. De terugbetaling is dus niet definitief. Verjaring van de claim van de fiscus vindt evenmin plaats.

Financiering regelen in Nederland is geen probleem. Rente en kosten zijn aftrekbaar in Oostenrijk (in de leningsovereenkomst moet het duidelijk zijn dat de financiering betrekking heeft op dat specifieke appartement)

De BTW is in Oostenrijk is 20%. Deze behoeft u niet te betalen omdat u bij verhuur als ondernemer wordt aangemerkt.

Dat is mogelijk. Voor specifiek advies verwijzen we graag naar de Oostenrijkse Steuerberater of uw eigen accountant. Ook kunnen we u in contact brengen met KroeseWevers Belastingadviseurs in Nederland. Kroese Wevers is volledig op hoogte van de ins en outs van dit project.

Voor overige vragen kunt u contact met ons opnemen.

neem contact met ons op